מאז ה-7 באוק' אזרחים רבים איבדו את ביתם או נאלצו לעזוב ומתגוררים בבתי מלון ברחבי הארץ. ביניהם, אלפי אזרחים ותיקים שעבורם הקושי רב מהיבטים נוספים. על מנת להקל עליהם ולתת מענה לצרכיהם הייחודיים, לאחרונה, משרד הרווחה והביטחון החברתי יזם הקמתם של מוקדי פעילות חברתיים קהילתיים עבורם. עמותת מטב נבחרה לנהל עשרות מהם. העמותה תפעיל את המוקדים, אשר מיועדים למפונים מגיל 60 ומעלה.
"המועדונים יאפשרו לאזרחים הוותיקים לקיים שגרה במציאות החדשה שנכפתה עליהם, לשמור ולפתח קשרים חברתיים ולהשתתף בפעילות מהנה. " אומר ליאור שטרסברג, מנכ"ל עמותת מטב, "אנחנו מדברים על אנשים מבוגרים שנותקו מביתם, לאחר שחלקם חווה איום ממשי, עזיבה במהירות ובבהלה ובעיקר חיים כעת בחוסר ידיעה מתי יחזרו והאם יש פתרון." הוא מסביר. "אל אלה מתווספים הניתוק מהקהילה, חרדה גדולה, חוסר בטחון כלכלי, חברתי וקיומי וכל אלה ניכרים כאשר אנחנו פוגשים אותם."
יוסף, אזרח וותיק שפונה מביתו בשדרות מספר: "מצד אחד אני אומר - מה רע לי כעת? יש לי אוכל, חברה, מנקים לנו את החדרים ואם הנסיבות לא היו כל כך קשות, לא הייתי מתלונן. אבל, אני ואשתי מתגעגעים לדירה שלנו, לעיר ולשכנים. בגילנו אנחנו צריכים את המוכר והידוע, את המבצר שלנו." הפעילות במועדונית מאפשרת להם מעטפת חברתית לפחות.
עופרה ברגר, מנהלת תחום מרכזי היום בעמותת מטב, שאחראית על המערך הזה מספרת כי בכל מוקד מתקיימת פעילות חברתית ענפה כל יום, הכוללת חוגים, הרצאות, שיחות וכד'. אנחנו נמצאים שם עבור המשתתפים, שחלקם מתמודד הן עם אובדן חבריהם וקרוביהם והן עם הניסיון לנהל שגרה מסוימת הרחק מהבית, ומנסים לייצר עבורם קהילה ולחזק את החוסן האישי שלהם. אנחנו מאפשרים להם שיח, חשוב להם להוציא ולדבר. מסבירה עופרה.
הפעילות במוקדים כוללת מעגלי שיח בהם עולים נושאים רבים שמטרידים את המשתתפים, כולל קושי בשינה. בנוסף מתקיימים משחקי קלפים, מעגלי סריגה לנשים, מופעים, חוגי התעמלות, יוגה, תיפוף על הגוף, ריקודי עם ועוד. כל אלה מטרתם לבנות קהילה וחיבור חברתי.
יריב מן סמנ"כל משרד הרווחה והביטחון החברתי וראש מנהל אזרחים ותיקי : "המענים החברתיים לאזרחים הוותיקים הינם רכיב מרכזי בפעילות השוטפת של משרד הרווחה והביטחון החברתי בשל הצורך בהגברת השייכות החברתית. חשיבותם באה לידי ביטוי בצורה מובהקת כשאנו נמצאים כעת בזמן מלחמה ובעת שאנשים מתגוררים במלונות רחוק מבתיהם ושגרת יומם. שיתוף הפעולה בין המשרד לבין עמותת מטב והרשויות המקומיות הצמיח מסגרות טיפול ופנאי איכותיות שמטרתן קיום של שגרת פעילות מטיבה עבור האזרחים הוותיקים. כשם שאני יודעים לטפל ולעזור לאזרחים ותיקים בימי שגרה, כך אנחנו ממשיכים לעשות בימי המלחמה. יחד ננצח".
"מחמם את הלב לראות כיצד במעגלי השיח יוצאים הרבה דברים. זה מקום שמייצר עבור המשתתפים בטחון וחיבור והם מרגישים שמכילים אותם ואת האתגרים הלא פשוטים שלהם." אומרת עופרה. "למשל, במעגלי הסריגה לנשים, הנשים יושבות יחד, סורגות ומשוחחות ותומכות אחת בשנייה. יוצאי הקיבוצים למשל אוהבים טיולים ואנחנו יוצאים לסיורים בתל אביב, בנווה צדק, בשוק הכרמל. כל אלה מצליחים להפיג ולו במעט את הקושי."
Comentários