top of page
  • תמונת הסופר/תמערכת דורות

חמ"ל החוסן של אוניברסיטת רייכמן מזמין אזרחים ותיקים לקבל תמיכה נפשית

חמ״ל החוסן של אוניברסיטת רייכמן הוקם בתחילת המלחמה על מנת לתת סיוע נפשי ראשוני רחב לכלל האוכלוסייה. כבר לפני המלחמה, מערך בריאות הנפש בארץ היה בקריסה ואנשים נאלצו להמתין חודשים ברשימות ההמתנה לטיפול. כיוון שבמקרה של טראומה ומניעת התפתחותה יש חשיבות אדירה לזמן ולהתערבות מיידית, הוחלט להכשיר סטודנטים לתואר ראשון בעלי ניסיון רלוונטי בתור ״נאמני חוסן״. סטודנטים אלו עברו הכשרה ייעודית בפרוטוקול ״עזרה ראשונה נפשית״ ובכלי חוסן וניהול עצמי. תפקיד זה לא נועד להחליף פסיכולוגיים קליניים וטיפול ארוך טווח, אלא לספק עזרה ראשונה נפשית ולעזור להכווין לטיפול במקרה הצורך.



הכשרת מתנדבים באוניברסיטת רייכמן למתן עזרה ראשונה נפשית


בחודשיים האחרונים נאמני החוסן שלנו טיפלו ביותר מ-1,500 פניות. בשבועות האחרונים הפרויקט פועל בשיתוף פעולה עם ארגון נפגעי פעולות איבה, על מנת לסייע בפניות אל שורדי ה-7.10. זאת גם כדי לסייע בניטור הצרכים של המפונים ואלו שחוו את התופת, וגם כדי להציע אוזן קשבת והתערבות קצרה אך אפקטיבית בחזרה לתפקוד. ההצלחה של התערבויות אלו לא מפחיתה בערך הטיפול, אלא מוכיחה שלכולנו יש את הכלים לעזור ולהעניק חוסן אחד לשני בתקופה זו, עם ההכשרה והליווי המתאים.


חמל החוסן של אוניברסיטת רייכמן עושה מאמצים לעודד אוכלוסייה מבוגרת לפנות אליו לקבלת סיוע. למטרה זו הוקם והוכשר צוות מתנדבות עם המון מוטיבציה המתמחות במתן תמיכה לאוכלוסייה מבוגרת ואף מוכנות להגיע למפגשים פיזית. צוות החמל יוזם פניות למחלקות רווחה, בתי אבות ומרכזי יום על מנת להפיץ את המידע ולהגיע לכמה שיותר מבוגרים הזקוקים לתמיכה. יש למלא טופס פנייה קצר ופשוט.


בימים קשים אלה של טראומה לאומית בהיקפים שטרם הכרנו לצד מלחמה מתמשכת חשוב להטיל זרקור על האוכלוסייה הוותיקה בישראל. מצד אחד, המחקר מראה שנפגעי טראומות בעבר נמצאים בסיכון גובר לנזק מטראומה עכשווית. בני ה-70 ומעלה בישראל חוו מלחמות, הגירה ואובדן של קרובים – אירועים טראומטיים לא פשוטים. המלחמה הנוכחית עשויה לעורר מחדש את הטראומות האלה ולפגוע בבריאות הנפשית. מהצד השני, אוכלוסיית הזקנים ידועה בחוסן הרב שלה. עם הזקנה באה התבונה: היכולת להכיל מורכבות בחיים, להסתמך על ידע. בני ה-70+ רכשו עם השנים ניסיון חיים עשיר, משאבי התמודדות וידע כיצד ניתן להשתקם מהטראומות הקשות ביותר ולהמשיך קדימה.


מי יודע יותר טוב מהסבים והסבתות הישראלים איך ניתן לקום גם אחרי מלחמה נוראית ולפתח מדינה וחברה לתפארת. כך ישראל השתקמה אחרי מלחמת יום הכיפורים והפכה לנס והכוחות האלה הם שיקימו אותה אחרי המלחמה הנוכחית. בימים אלה חשוב בגיל המבוגר לא להיות לבד, למצוא חברה, למצוא קרבה, למצוא מקום שבו אפשר לתרום ולסייע. ה"לבד" מסוכן בכל גיל ובמיוחד בימים קשים. כך גם התחושה שלא ניתן להשפיע ולעזור – היא תחושה מסוכנת. הסבים והסבתות בארץ יכולים להתגייס לסייע לעורף ולחוסן הלאומי. לעודד את הדור הצעיר, להעניק מניסיונם ולהתנדב במסגרות שונות. אבל הכי חשוב, לא להיות לבד ולא לפחד לפנות לתמיכה נפשית ולאנשי מקצוע.


להגשת פנייה לצוות המתנדבים של החמל יש למלא את הטופס.


Commenti


bottom of page