top of page
  • תמונת הסופר/תמערכת דורות

"הזכות הבסיסית לחיים נשללה מעשרות אזרחים ותיקים שנחטפו ונרצחו"

סמנכ"ל משרד הרווחה וראש מינהל אזרחים ותיקים השתתף בכנס בינלאומי באו"ם שעסק בזכויות אזרחים ותיקים ברחבי העולם. אנו מביאים את נאומו המלא, שהוקדש לזקנים שעדיין מוחזקים בשבי חמאס


"האזרחים הוותיקים בישראל מונים כ-12% מאוכלוסיית המדינה. בדומה למדינות אחרות שיעור הוותיקים צפוי לגדול בשנים הקרובות ולהגיע ל-15% ב-2035. גישת ההזדקנות בקהילה היא הגישה המובילה ושיעור המיסוד הוא נמוך בהשוואה למדינות המערביות ועומד על כ-2% בלבד. מערכות הבריאות, הרווחה והסיעוד הציבוריות מאפשרת לרוב הגדול של אזרחים הוותיקים להמשיך ולהתגורר בקהילתם ולקבל שירותים במרחב הציבורי ובבית.


משרד הרווחה בישראל מקדם את תפיסת הקשר והשייכות החברתית כחלק מההתמודדות עם תופעת הבדידות וכחלק מהפקת הלקחים בעקבות משבר הקורונה. לכאורה, כנציגי ישראל, היינו יכולים להתמקד בזכויות של האזרחים הוותיקים שהולכות ומתרחבות וכן לעסוק באתגרים ובחסמים שעדיין מונעים מאזרחים ותיקים למצות את הזכויות שלהן הן זכאים אך לצערי לא ניתן היום לדבר על אזרחים ותיקים בישראל מבלי להתייחס לאירועי הטבח שביצע ארגון הטרור חמאס ב-7 באוקטובר 2023.





בשעה זו עדין חטופים תשעה אזרחים ותיקים המוחזקים בידי החמאס בתנאי סיכון וללא גישה בסיסית לשירותי רפואה. ישראל היא המדינה היחידה שמתמודדת מול ארגון טרור ששם לו למטרה לא רק לרצוח אזרחים ותיקים אלא גם לחטוף אותם לשם סחיטה נפשעת וטרור פסיכולוגי. עד שלא יחזור החטוף האחרון לא נפסיק להעלות את הנושא בכל במה

כחלק ממסע הרצח האונס שבו מצאו את מותם ילדים, משפחות שלמות, נרצחו ונחטפו לרצועת עזה גם אזרחים ותיקים. בשעה זו עדין חטופים תשעה אזרחים ותיקים המוחזקים בידי החמאס בתנאי סיכון וללא גישה בסיסית לשירותי רפואה, מזון וכל מענה הנדרש לאנשים בגיל מבוגר. ישראל היא המדינה היחידה שמתמודדת מול ארגון טרור ששם לו למטרה לא רק לרצוח אזרחים ותיקים אלא גם לחטוף אותם ולראות בהם קלפי מיקוח לשם סחיטה נפשעת וטרור פסיכולוגי כדי להתיש ולדכא את הציבור בישראל. לצערי איננו יכולים לדבר על זכויות של אזרחים ותיקים על אף חשיבות הסוגייה כשרבים מהם הפכו לפליטים, וחלקם עדיין חטופים. עד שלא יחזור החטוף האחרון לא נפסיק להעלות את הנושא בכל במה כולל מעל במה חשובה זו.


בעקבות המצב המלחמתי שנכפה על מדינת ישראל נאלצו מעל 10,000 אזרחים ותיקים לעזוב את בתיהם ולעבור למגורים זמניים. רבים מהם עדיין לא יכולים לחזור לבתיהם שנהרסו ולקהילותיהם שאבדו את בתיהם. גם בצפונה של ישראל בסמוך לגבול לבנון פונו ישובים שבהם מתגוררים אזרחים ותיקים. אירועי השבעה באוקטובר לא פגעו רק במי ששהו בדרומה של ישראל אלא יצרו השלכות נוספות על כלל ציבור האזרחים הוותיקים שחווה גם כעת טראומה מתמשכת בעקבות מעשי הזוועה שכמותם הכרנו רק במהלך מלחמת העולם השנייה.


מחקרים שהתבצעו לאחרונה מצביעים על עלייה בחרדה בשל התמשכות מצב המלחמה ובשל החשש של הוותיקים למשפחות ולקהילות ולעתיד החיים בסמיכות לגבולות המדינה. הפינוי המהיר תחת אש והחיים מחוץ לבית במגורים זמניים מגבירים את הטראומה ומעמיקים את החרדה. אירועי השבעה באוקטובר פגעו ביכולת של האזרחים הוותיקים לגייס משאבים להתמודד עם הפרק חדש בחייהם. את הביטחון החליף החשש והעצמאות שכה חשובה לוותיקים התחלפה בתלות ובאי ודאות בשל התמשכות מצב הלחימה. אירועים קשים אלו מזכירים לוותיקים רבים את שחוו כילדים בזמן מלחמת העולם השנייה ובתקופת הקמת המדינה ועוררו טראומות קודמות.


בשעה זו שאני כאן, במקום המכובד הזה, נמצא שלמה מנצור מקיבוץ כיסופים במנהרות החמאס. האיש שחווה כילד את הפרעות ביהודי בגדד שבוצעו ב-1941 בהשראת מעשי הנאצים שבוי בידי מחבלי החמאס ולא ברור כיצד יוכל לשרוד את המשך השבי. שלמה הוא אחד מ-128 חטופים שעדיין מוחזקים במנהרות בעזה מבלי לראות אור יום וללא תנאים בסיסיים.


מחבלי החמאס לא הסתפקו בחטיפה ורצחו עשרות אזרחים ותיקים ובתוכם גם את ניצול השואה משה רידלר, בן ה-91 שנרצח בדם קר בביתו. 2000 ניצולי שואה נאלצו לעזוב את בתיהם ועדיין מתגוררים במגורים זמניים. כן, ניצולי השואה בישראל נאלצים לשוב לאותם מראות וזכרונות שחשבנו שעברו מן העולם.


18 האזרחים הוותיקים שחזרו מהשבי מתמודדים עם הקושי לבנות חיים חדשים כאשר אינם יכולים לחזור לביתם ולסביבה המוכרת. למרות זאת הם מפגינים חוסן בבחירה להתמודד עם הקושי מידי יום ומשמשים דוגמא לעוצמות וחוסן עבור כל החברה הישראלית. הציבור הישראלי מגלה את הכוחות שיש לזקנים ואת העובדה שהם שראו הכל יכולים לתמוך בו ולתת לנו דוגמא של צמיחה והתגברות.


היינו רוצים להציג את הרחבת חוק הסיעוד בישראל, להציג את התכניות שפיתחנו להפגת הבדידות ולהגברת השייכות החברתית וכן להראות כיצד שירותי בריאות ציבוריים הניתנים מתוקף חוק לכל אזרח מסייעים בשמירה על תפקודים ומסייעים בשמירה על העצמאות התפקודית אך לצערי אין לנו את הפריבילגיה הזו. יש זכות אחת בסיסית שהיא חשובה יותר מכל הזכויות החברתיות והכלכליות שנידונו פה והיא הזכות לחיים שנשללה מעשרות אזרחים ותיקים שנרצחו בבתיהם ושנחטפו ממיטותיהם על ידי ארגון הטרור חמאס. לא נשקוט עד שאחרון החטופים ישוב לביתו ומהשבר שאותו חווינו נלמד, נשתפר ונשאף להציע לאזרחים הוותיקים בישראל שירותים שיסייעו בידם להתמודד עם הטראומה הנוראה".


Comments


bottom of page